Tarot voor beginners: de complete handleiding (2024)

Tarot voor beginners: de complete handleiding (1)

Deze handleiding voor tarot voor beginners omvat alles wat je moet weten om je eerste lezingen te kunnen doen. Ondanks dat ik er een heel boek over heb geschreven, wil ik dit toch in één artikel proberen samen te vatten. Als je meer wilt weten, dan kun je altijd aanvullend mijn boek bestellen, doornemen en de oefeningen doen.

Introductie

Zolang we kunnen teruggaan wordt tarot omhuld door bijgeloof en zweverigheid, het gebied van waarzeggers en bedriegers. De laatste vijfentwintig jaar zie ik dat steeds meer veranderen in een manier om jezelf te helpen te ontwikkelen als mens. Daarmee wordt het gebruik van tarotkaarten steeds gewoner.

En toch stuiten veel beginners op problemen omdat het lezen van tarotkaarten moeilijk en verwarrend lijkt. Wat is tarot eigenlijk? Waar komen de tarotkaarten vandaan? En vooral, wat betekenen de tarotkaarten? Ik herinner mij nog goed hoe verwarrend die eerste periode was, toen ik net was begonnen met tarotkaarten lezen.

Maar dit is niet het moment om in paniek te raken. Als je eenmaal de uitgangspunten van de tarot doorhebt, dan is het gemakkelijk te begrijpen. Ik heb alles in één handleiding uitgewerkt zodat je aan de slag kunt.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief zodat je nieuwe handleidingen en tips in je inbox krijgt en op de hoogte bent als ik een nieuwe training publiceer waarmee je de diepte in kunt gaan. Maar ik kan je één garantie geven en dat is dat je na het lezen van deze handleiding echt geen beginner meer bent. Vanaf dan gaat het om goed oefenen zodat het geleerde in de praktijk te brengen.

Dus als je niet weet waar je moet beginnen als je tarot wilt leren lezen, dan ben je bij Tarotkaartje aan het juiste adres.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (2)

By Bonifacio Bembo (original) – http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Viscontisforzatarot.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=323393

De geschiedenis van de tarot

Alhoewel je tarotkaarten tegenwoordig overal tegenkomt heeft het best lang geduurd voordat dit het geval was. Onderzoek wijst uit dat de eerste tarotkaarten rond 1400 zijn gemaakt. In eerste instantie werden ze gebruikt werden ze gebruikt voor een gokspel. Pas later werden ze ook gebruikt voor voorspellingen. Saignant detail is dat dit achter in de kerk gebeurde waardoor de pastoors geen aandacht kregen voor hun preek (die de meeste mensen toch niet konden verstaan omdat de dienst in het Latijn werd uitgevoerd). Dit maakte hen boos en daar begon dan ook een strijd tegen de kaarten en het gebruik ervan tijdens kerkdiensten.

De oudste en bekendste kaarten die alle eeuwen hebben overleefd zijn de Visconti-Sforza kaarten. Ze werden rond 1440 gemaakt in opdracht van de Hertog van Milaan.

Ontstaan tarocchi

Doordat het spel snel populair werd verspreidde het zich naar andere delen van Europa (m.n. Frankrijk) en begonnen mensen ernaar te verwijzen onder de naam tarocchi. Door de boekdrukkunst werd het vrij eenvoudig om kaartspellen te verspreiden over heel Europa.

Geheime genootschappen

De tarot als hulpmiddel voor waarzeggerij-sessies kwam pas in de 19e eeuw naar voren. Toen ontstonden ook de verwijzingen naar de astrologie, Egyptische overleveringen en occulte filosofieën. De kaarten werden gebruikt in rituelen in (geheime) genootschappen als de Hermetische Orde van de Gouden Dageraad (Hermetic Order of the Golden Dawn). Dit genootschap was berucht door de vele bekende namen die er lid van waren: Aleister Crowley, Sir Arthur Conan Doyle, Pamela Colman Smith, A. E. Waite. De laatste twee namen herken je wellicht. In opdracht van Arthur Edward Waite tekende Pamela Colman Smith het alom bekende tarotspel Rider-Waite spel. Pamela kreeg een vast bedrag en ontving nooit royalty’s toen het spel wereldberoemd werd en zij stierf in armoede. Bij haar dood moesten al haar bezittingen verkocht worden om haar te kunnen begraven.

Aan het begin van de vorige eeuw bleven mystici en filosofen de rol van tarot uitbreiden. Mede onder invloed van Jung verschoof de aandacht van mystiek naar de psychoanalyse. Jung was van mening (en dat is nog steeds de geldende mening) dat je met het gebruik van de tarotkaarten je onderbewuste kan openen om intuïtieve kennis aan te boren voor je bewuste kant. Dit deed de vraag naar tarotkaarten enorm groeien.

De New Age beweging zorgde voor een verdere verspreiding van de kaarten, met duizenden nieuwe decks die jaarlijks worden geproduceerd.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (4)

Beginnen met de tarot

Je kunt dus zeggen dat als mensen het hebben over waarzeggerij in relatie tot tarotkaarten, dat ze meer dan honderd jaar achterlopen en dat het hoog tijd wordt om hun kennispeil op te vijzelen. Tarotkaarten worden door heel veel mensen niet langer gebruikt om de toekomst te onthullen. Dit is niet langer waar.

Ik gebruik de tarotkaarten als spiegel voor wat er in mijzelf gebeurt, om te mediteren, als prompt bij het schrijven in mijn dagboek en als dagelijks moment om even stil te staan bij wat er gebeurt in mijn leven. Het geeft me waardevolle inzichten, helpt me te begrijpen wat ik in een bepaalde situatie moet doen, en het stelt me in staat om contact te maken met mijn innerlijke wijsheid.

Je eerste tarotspel kopen

Er heerst een belangrijke mythe, dat je je eerste tarotspel niet zelf mag kopen maar dat je het cadeau moet krijgen. Onzin. Het is niets anders dan bijgeloof. Deze mythe komt waarschijnlijk uit de tijd dat het veiliger was om niet te koop te lopen met je kunde omdat het in sommige plaatsen zelfs verboden was om ze te verkopen. Daarom moest je ze op de zwarte markt kopen om ze in handen te krijgen.

Toen ik begon met tarotkaarten lezen werd ik hier nog voor gewaarschuwd en geadviseerd om te werken onder een schuilnaam, wat ik braaf deed. Maar toen ik mijn boek uit wilde brengen heb ik dat gewoon onder mijn eigen naam gedaan. Alhoewel ik soms wel vreemde blikken en verontruste vragen kreeg of ik nu ook hun gedachten kon lezen. Daar moest ik altijd hard om lachen. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Laat je angst voor tarotkaarten maar los en geniet van dit leuke spel dat ook nog eens heel veel persoonlijke voordelen heeft.

Een eerste tarotspel kiezen

Wetend dat er duizenden tarotspellen zijn, kan het vinden van je eerste tarotspel een uitdaging zijn. Aan de ene kant wil je een unieke ervaring voor jezelf creëren en de allerbeste uitzoeken, en aan de andere kant weet je eigenlijk ook wel dat dit onbegonnen werk is.

Als je je gaat verdiepen in de tarot en je abonneert op Facebook groepen dan zul je telkens weer nieuwe tarotspellen tegenkomen. Probeer jezelf niet gek te maken door ze allemaal te willen kopen. Meer spellen maakt je geen betere tarotlezer.

Elk spel heeft zo zijn eigen energie en plaatjes dat kan bijdragen tot je verwarring. Dus waar moet je nu eigenlijk beginnen? Hier zijn tips om het beste tarotspel voor jezelf te kopen:

  1. Kies je tarotspel intuïtief
    Een dergelijk spel geeft een “ping” in je hoofd of je lijf en je weet dat je deze wilt hebben.
  2. Zoek voorbeelden van kaarten online op om te zien of je de plaatjes mooi vindt
    Essentieel! Als de kunst niet mooi is dan ga je het spel niet gebruiken of maar heel kort.
  3. Houd in de gaten dat je nog een beginner bent
    Er zijn hele moeilijke thematische spellen. Die kunnen te moeilijk zijn om mee te beginnen
  4. Kies of je een traditioneel of een modern tarotspel wilt hebben
    Traditioneel is gemakkelijker in het begin, maar laat je niet tegenhouden door dit aspect.
  5. Als je al een favoriete kaart hebt, hoe ziet die er dan uit in het spel dat je op het oog hebt?
    Een lelijke favoriete kaart is zo’n downer om terug te vinden in je spel. Kies je spel dus zorgvuldig.
  6. Kies de juiste maat in verhouding tot je handen
    Grote kaarten zijn moeilijk te schudden als je niet al te grote handen hebt. Ze vliegen dan alle kanten uit.
  7. Hoe wil je je tarotspel gebruiken?
    Als je lezingen met grote legvormen wilt doen, kies dan kleinere kaarten, anders is je tafel te klein. Als je je spel uitsluitend gebruikt voor dagkaarten, dan is dat minder belangrijk.
  8. Check de verkoper
    Helaas zijn er nagemaakte spellen te koop. Ze komen nooit met een instructieboekje, zijn zwaar gelamineerd, en de kleuren vallen tegen. Een spel met tegenvallende kwaliteit is eigenlijk altijd een Chinese kopie waarvoor de auteurs niet betaald worden. Kijk dus goed wie het spel te koop aan biedt. Met name bij Amazon wil dit nog wel eens gebeuren. Bol is wat betrouwbaarder.

Geschikte tarotspellen voor beginners

Tarot voor beginners: de complete handleiding (5)Rider-Waite Tarot

Dit zeer traditioneel spel, ontwikkeld door Arthur Edward Waite en Pamela Colman Smith. Hét spel waar heel veel mensen mee hebben leren kaartlezen. Persoonlijk vind ik ‘m een beetje ouderwets, maar het bevat precies die symbolen die je nodig hebt om tarotkaarten te leren lezen. Het beste tarot deck om te leren!

Tarot voor beginners: de complete handleiding (6)Modern Way Tarot

De Modern Way tarot is, zoals de titel al zegt een modern tarotspel met minimale symbolen. Hierdoor word je intuïtie maximaal gestimuleerd, maar kan wel moeilijker zijn om mee te beginnen.

Het spel komt samen met een Engelstalig boekje van 194 pagina’s met daarin een introductie en de betekenissen van de tarotkaarten.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (7)Modern Witch Tarot Deck

De moderne versie van het traditionele Rider-Waite spel heeft de karakters uit het oude spel in tegenwoordige scenes geplaatst. Het is een inclusief tarotspel met prachtige plaatjes. Echt iets om te overwegen als je net begint met kaartlezen.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (8)Ethereal Visions Illuminated Tarot

Ook dit is weer een traditioneel tarotspel, nu met art nouveau plaatjes. De kleuren zijn zacht en gecombineerd met goud laminatie wat een prachtig effect heeft op de totale indruk.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (9)Forest Of Enchantment Tarot

Dit archetypische tarotspel bestaat uit sprookjes, folklore en legenden. Met plaatjes van elven, bloemen, dieren en bomen is het niet echt een traditioneel spel, maar door de traditionele namen van de kaarten wel als zodanig te gebruiken. Dit spel komt samen met een boekje van 288 pagina’s.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (10)The Good Tarot

Niet direct het gemakkelijkste tarotspel, maar het mooie van dit spel is dat het zich richt op een positieve uitkomst. Het helpt je daarom om positief te denken door b.v. een affirmatie te bieden in plaats van een betekenis in het bijgaande boekje.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (11)Morgan-Greer Tarot

De Morgan-Greer is een heel geschikt spel voor beginners. Door de duidelijke plaatjes met heldere symbolen wordt het interpreteren van deze kaarten heel eenvoudig.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (12)Robin Wood Tarot

Dit is het tarotspel waarmee ik heb leren kaartlezen. Het is een spel met paganistisch invloeden met hele duidelijke symbolen en heel duidelijke gezichtsuitdrukkingen. Dit maakt het een uitstekend spel voor beginners.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (13)Light Seer’s Tarot

Ook een spel dat ik zelf heb en ik gebruik ‘m dagelijks. Door de bijzondere plaatjes laat het zowel de lichte als de schaduwkanten van het leven zien. Dat maakt het een heel expressief tarotspel voor iets meer gevorderde kaartlezers.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (14)Golden Art Nouveau Tarot

Wederom een tarotspel met goud-laminaat die prachtige expressieve plaatjes heeft die gebaseerd zijn op de Art Nouveau invloeden uit het begin van de vorige eeuw. Een klassieker die iedereen mooi vindt en zeer geschikt voor beginnende tarotlezers. Ik doe hele bijzondere lezingen met dit spel.

Leer de Grote en de Kleine Arcana kennen

Nu je je eerste tarotspel in handen hebt is je eerste opdracht om bekend te worden met de Grote Arcana en de Kleine Arcana. Haast je hier niet bij. Bekijk alle kaarten goed. Het gaat namelijk over achtenzeventig kaarten, dus neem je tijd hiervoor.

De Grote Arcana

De Grote Arcana bestaat uit 22 kaarten. Bij deze groep gaat het over grote levenslessen en de fasen die we doorlopen in ons leven. Op heel hoog niveau, hoger dan het leven dat jij en ik leven, gaat het over de zielsontwikkeling die we over verschillende levens meemaken.

Mochten je kaarten door elkaar gekomen zijn, dan herken je de kaarten van de Grote Arcana aan het feit dat de titel erop staat en omdat hun nummer op de kaart staat van 0 tot en met 22. De serie gaat van de Dwaas (of de Fool) tot aan de Wereld (of de World). In hun volgorde vormen de kaarten een verhaal die ook wel de Reis van de Dwaas vormt. In mijn boek De Kracht van Tarot heb ik het verhaal beschreven.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (16)

De Kleine Arcana

De Kleine Arcana is verdeeld in vier groepen die we ook wel kaartkleuren noemen: Staven, Bekers, Zwaarden en Pentakels. Elke groep bestaat uit 14 kaarten.

Elke groep kaarten begint bij de Aas en gaat door tot aan de 10. Daarna komen nog vier hofkaarten: Schildknaap, Ridder, Koningin en Koning. Daarmee heb je 14 kaarten per kaartkleur.

Elke kaartkleur komt overeen met een bepaald gebied en een zogenaamd element. Dit laatste aspect komt vanuit de tijd waarin de tarot ontwikkeld werd. Geneeskunst en daarmee ook de balans in het leven werd vergeleken met de vier elementen. Elk van die elementen komt overeen met een levensgebied.

  • De Staven – element vuur – passie en inspiratie
  • De Bekers – element water – emoties en relaties
  • De Zwaarden – element lucht – wijsheid en communicatie (het denken)
  • De Pentakels– element aarde – eigendom, werk en prestatie

Het helpt enorm om de betekenis van de elementen mee te nemen in je interpretatie als je de kaarten leest. Ze vertellen je namelijk waar je het over moet hebben. Door weten dat Zwaarden gaan over denken, kun je ook bepalen of iemand te veel in zijn hoofd zit of wel eerlijk is naar zichzelf of naar anderen.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (17)

De Staven

Deze groep staat voor het volgen van de je passie, je verlangen en de kracht die je voortdrijft om je ambities te vervullen. Ze staan ook voor creativiteit en zelfontwikkeling.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (18)

De Bekers

Op deze groep kaarten komen we vaak de kleur blauw tegen en vormen die doen denken aan water of golven. Het element water wordt gekoppeld aan emoties en gevoelens. De kaarten laten vaak zien hoe je reageert op je omgeving.

De Zwaarden

Zwaarden, gekoppeld aan het element lucht, staan in een lezing voor je denkkracht en communicatie. Met deze vaardigheden creëer je inzicht door duidelijkheid. Hierdoor ontstaat wijsheid. Je wordt gestimuleerd om al dan niet je hoofd te gebruiken en logica in te zetten als je dingen moet doen of beslissen.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (20)

De Pentakels

Bij de Pentakels, gekoppeld aan het element aarde, gaat het over je financiën, je baan en je prestaties. Veel van deze kaarten lijken alleen met geld te maken te hebben, maar gaan veel verder als je verder en dieper durft te associëren.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (21)

De interpretatie van de kaarten is als het leren van een nieuwe taal. Het gaat niet alleen om woordjes te leren, maar ook zinnen te leren maken. Uiteindelijk is je doel om een paragraaf te schrijven en je levensboek te herschrijven. De kaarten geven genuanceerde boodschappen die je binnen moet laten komen en er op durven te reageren vanuit een nieuw perspectief.

Hoe tarot lezen

Vaak krijg je het advies om elke dag een tarotkaart te trekken, maar het allerbelangrijkste is om een vraag te stellen voor je de kaart trekt. Trek geen “algemene” kaart, want dan krijg je een “algemeen antwoord. Stel de vraag die je wilt stellen, niemand die je hierop afrekent.

Bij het stellen van je vraag let je erop dat je een open vraag stelt. De tarot doet namelijk niet aan ja of nee antwoorden.

Voorbeelden van vragen die je kunt stellen

  • Waar leidt mijn ziel mij op dit moment?
  • Wat heb ik op dit moment het meest nodig?
  • Hoe kan ik mijn passie vinden?
  • Hoe kan ik mijn inkomsten vergroten?
  • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?
  • Door welke angst word ik op dit moment beperkt?
  • Hoe kan ik mij beter leren uitdrukken?
  • Wat is de boodschap voor komende week?
  • Wat kan mij vandaag helpen om mij rustiger te voelen?

Durf de vragen te stellen waar het werkelijk om gaat.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (22)

550 vragen voor je tarotlezing

€ 9,00

Schud jij je kaarten, trekt de bovenste en hoop je dat het Universum weet wat jij wilt weten? Weet dan dat je je lezingen eindeloos waardevoller kunt maken met dit e-boek. Naast een zeer uitgebreide handleiding voor beginners, vind je ook nog eens meer dan twintig categorieën van elk vijfentwintig vragen voor je tarotlezing. Stel een goede vraag en krijg een antwoord die geen vragen meer oproept.

A4, PDF download, 52 pagina’s

Je ontvangt een PDF-bestand(7MB)

De stappen om een tarotlezing te doen

  1. Terwijl je de kaarten schudt, denk je aan de vraag waarop je een antwoord wilt hebben. Neem de tijd om je spel te schudden.
  2. Denk ook aan de aspecten waarom je juist deze vraag stelt. Wat gebeurt er op dit moment in je leven? Waar heb je last van? Wat weerhoudt je? Waarom is een antwoord zo vreselijk belangrijk?
  3. Open je ogen en trek op jouw manier een kaart. Welke trok je?
  4. Schrijf in je dagboek de datum op, schrijf je vraag er onder en daaronder de kaart die je trok en welk tarotspel je gebruikte

Om tot een interpretatie te komen waar je wat aan hebt, helpt het, met name in het begin, om alle woorden op te schrijven die je in gedachten springen. Als je er maar één of twee kunt vinden, dan kun je daarmee aan het werk gaan, maar je kunt ook naar de sectie op deze website gaan waar je de kaartbetekenissen vindt van de Grote Arcana en de Kleine Arcana. Zoek de kaart op en kijk bij de sleutelwoorden.

Richt je in eerste instantie alleen op de sleutelwoorden van de rechtopstaande kaart tot je een woord tegenkomt dat in je hoofd “pingt”. Later, als je meer ervaring hebt in het herkennen en interpreteren van de kaarten kun je de omgekeerde betekenissen gaan gebruiken. Dit is geen verplichting.

Ik gebruik zelf nooit omgekeerde kaarten omdat ik van mening ben dat je met 78 kaarten meer dan genoeg “kans” krijgt op een kaart die een probleem aan kan duiden. Daarnaast kun je bij je interpretatie ook heel goed de sleutelwoorden van de omgekeerde kaarten gebruiken.

Wat ik altijd heel leuk vind is om een stuk in mijn dagboek te schrijven over het inzicht dat je kreeg naar aanleiding van de kaart die je trok.

Je kunt, als je er niet uitkomt een aanvullende kaart trekken. Als deze kaart je ook geen helderheid geeft, schrijf dan op welke kaart dit was en welke sleutelwoorden je erbij bedacht, en laat het daarbij. Je kunt inzicht niet afdwingen.

Tarot voor beginners: de complete handleiding (23)

Voorbeelden van een tarot legging

Bij een legvorm of een tarot legging hebben niet alleen de kaarten een betekenis, maar ook de positie waarin ze liggen. Een legvorm helpt je om bij meerdere kaarten de inzichten te specificeren. Ik houd het expres bij kleine legvormen. Veel posities in een legvorm betekent dat je heel veel tijd en energie moet investeren om tot een inzicht te komen.

Een hele bekende legvorm is de verleden – heden – toekomst legging.

Dagkaart

Hierboven legde ik al uit dat je elke dag een enkele kaart kunt trekken. Dit wordt de dagkaart genoemd. Maak je aantekeningen in je dagboek.

3 kaartlegging liefde

Leg drie kaarten op een rij. Gebruik de volgende posities:

Kaart voor mijzelf – Kaart die onze verbinding symboliseert – Kaart voor mijn partner

Tarot legging nabije toekomst

Waar ik nu sta – Waar ik naar verlang – Wat mij te wachten staat in de komende twee weken

Waar ik nu sta – Wat mij helpt op dit moment – Wat mij blokkeert als ik zo doorga

Tarot legging bij problemen

Eén mogelijke oplossing – Een tweede mogelijke oplossing – Overige oplossingen

Keltisch Kruis

Het Keltisch Kruis is een enorm grote legvorm, met tien posities. Het is maar net waar je zin aan hebt (ik dus niet). Als je ‘m wel wilt doen, kijk dan goed naar de posities en hoe je die wilt gebruiken. Wellicht dat je de precieze omschrijving iets moet aanpassen. Let daarbij vooral op de vraag die je stelt en of de posities passend in een mogelijk antwoord dat je nodig hebt.

Eigenlijk vind ik deze legvorm niet geschikt voor een beginner omdat hij gewoon te groot is en te veel vraagt van je vermogen om ‘m passend te maken.

Ik vind juist dat kleine legvormen tot maximaal vijf kaarten veel meer to the point komen en nuttiger zijn.

Geen tarot lezing als je niet lekker in je vel zit

Doe jezelf een lol en doe geen tarot lezing als je niet lekker in je vel zit. Je hebt op dat moment al je energie nodig om te herstellen en uit te rusten. Misschien lijkt het niet zo, maar het doen van een tarotlezing vraagt toch echt veel energie.

Een tweede reden waarom je even moet afzien van je tarotkaarten is dat je vermogen om te interpreteren vaak niet goed is als je je niet lekker voelt. Wat vaak gebeurt is dat je lezingen (en kaarten) negatiever en zwaarder zijn dan nodig omdat je intuïtie beïnvloed wordt door je fysieke of mentale toestand.

Pas als je je energie weer terug hebt kun je weer alle lezingen doen die je hartje begeert. Investeer al je energie in je herstel.

Blijf research doen

Door veel te Googelen op tarot of specifieke aspecten daarvan vind je goede en minder goede websites. Websites die niet de moeite doen om jou te helpen een kaart te interpreteren of die je gelijk allerlei cursussen om de oren gooien wil je even laten gaan. Zowel in het Nederlands als het Engels zijn er uitstekende websites. Als Engels niet je ding is kun je ook stukken knippen en plakken in https://translate.google.com of ervoor kiezen om een website automatisch te laten vertalen. Soms krijg je wel wat steenkoolengels, maar de betekenis is er altijd uit te halen. Vanzelfsprekend heb je een goede bron aan https://tarotkaartje.com.

Vanzelfsprekend is mijn tarotboek De Kracht van Tarot een uitstekende bron voor beginnende en meer ervaren tarotlezers.

Heb gewoon plezier

Iets nieuws leren is vreselijk leuk, en als je iets gevonden hebt dat je hart sneller laat kloppen wordt het nog veel leuker om alles te weten te komen van tarotkaarten en tarotkaarten lezen. Je kunt tarotspellen verzamelen, voor anderen lezen, maar ook gewoon alleen voor jezelf. Er is zoveel over te ontdekken! Houd het eenvoudig en behulpzaam.

Laat Me Hieronder Weten

Laat me weten of dit artikel je op weg heeft geholpen. Als je nog vragen hebt, dan kun je dit hier ook kwijt. Ik beantwoord ze dan en verwerk ze in het artikel.

Als je meer wilt weten over mijn boek De Kracht van Tarot, klik dan op het plaatje hieronder.

  • Over
  • Laatste berichten

Jolanda Bolt

Jolanda Bolt is de oprichter van Tarotkaartje.com en de auteur vanDe Kracht van Tarot. Ze leest sinds 1997 tarotkaarten en heeft sindsdien duizenden lezingen gedaan. Jolanda is trainer en mentor voor beginnende en gevorderde tarotlezers en helpt anderen op weg met hun transformatie met haar lezingen. Jolanda woont in Oosterwolde (Friesland, Nederland) met haar man. Het is haar missie om tarot te ontdoen van dogma en zweverigheid en beschikbaar te maken voor het grote publiek. Volg haar op haar social media accounts door helemaal bovenaan in deze pagina op één van de accounts te klikken.

Wil je met haar werken? Kijk dan welke lezingen, trainingen en e-boeken zij heeft.

Laatste berichten van Jolanda Bolt (alles zien)

  • Tarot Journaling voor reflectie en persoonlijke groei - 06/06/2024
  • Werken met de numerologie van hofkaarten in je tarotlezing - 19/04/2024
  • Hoe begin je het beste met kaarten trekken? - 06/03/2024
Tarot voor beginners: de complete handleiding (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5816

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.