Militaire spanningen (proberen) gladstrijken en praten over Kim Jong-un: China, Japan en Zuid-Korea houden eerste top in 5 jaar (2024)

Buitenland Azië

Militaire spanningen (proberen) gladstrijken en praten over Kim Jong-un: China, Japan en Zuid-Korea houden eerste top in 5 jaar (1)

V.l.n.r.: de Zuid-Koraanse president Yoon Suk-yeol, de Japanse premier Fumio Kishida en de Chinese premier Li Qiang

China, Japen en Zuid-Korea komen in Seoel voor het eerst in 5 jaar weer samen voor een top. Op de agenda staan onder meer economische samenwerking en de uitbreiding van de Chinese militaire activiteiten in de regio. Daarnaast wil China de toenemende relaties tussen Japan, Zuid-Korea en de VS bespreken. Ook de raketten en nucleaire testen van Noord-Korea zijn een agendapunt.

Jarno Treuttens

De samenkomst van de 3 grootmachten in Zuidoost-Azië was een jaarlijkse afspraak, tot de coronacrisis roet in het eten gooide. De lijnen tussen Peking, Seoel en Tokio zijn jarenlang haast bevroren gebleven, op een samenkomst van hun ministers van Buitenlandse Zaken in november 2023 na. Daar moet derevivalvan de top dit jaar dringend verandering in brengen.

In Seoel komen de landen samen, met de Chinese premier Li Qiang, de Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol als hun afgevaardigden. En de agenda? Die is behoorlijk gevuld.

Economische samenwerking

Een typisch thema dat zal besproken worden is economische samenwerking. In de regio is de economische macht van de 3 landen, met China op kop, bijzonder groot. Voor zowel Japan als Zuid-Korea is China dé belangrijkste handelspartner. Het is dus van groot belang voor beide landen om die economische samenwerking met China te vrijwaren naar de toekomst toe.

2024 Getty Images China Jaarlijkse Volkscongres in China gaat van start: alle ogen gericht op plannen voor slabakkende economie di 05 mrt 08:40

Ook voor China zou een versterkte economische samenwerking bevorderlijk zijn om zo zijn positie als economische grootmacht te herstellen en versterken in nasleep van de coronacrisis.

Afgelopen jaar was de economische groei in China 5,2 procent. Dat is nog altijd bijzonder veel in vergelijking met bijvoorbeeld België (1,0 procent), maar verbleekt toch tegenover de cijfers van enkele jaren geleden, toen China nog een groei kende van om en bij de 10 procent.

Is het Chinese groeimirakel ten einde? Beluister de aflevering van de VRT NWS-podcast "China voorbij de muur"

Militaire spanningen (proberen) gladstrijken en praten over Kim Jong-un: China, Japan en Zuid-Korea houden eerste top in 5 jaar (3)

Is het einde van het Chinese groeimirakel in zicht?

Maar, China is en blijft een economisch sterk land en weet maar al te goed dat het die sterke positie kan aannemen. Door in te spelen op kracht van die economische machine, hopen de Chinezen Japan en Zuid-Korea te kunnen lokken. Het land kan het gebruiken om een brug te slaan tussen de 3 landen, maar ook twijfel te zaaien in de trilaterale relatie van Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Bongenootschap van Japan en Zuid-Korea met de VS

Die trilaterale relatie tussen de VS, Japan en Zuid-Korea zal ongetwijfeld ook aan bod komen op de top. De afgelopen jaren zijn de 3 landen verder naar elkaar toe gegroeid, met onder meer gezamenlijke militaire oefeningen. Begin april dit jaar hebben zulke maritieme oefeningen nog plaatsgevonden in de Zuid-Chinese Zee. Die samenwerking is alleen maar versterkt geweest door de toegenomen Chinese militaire activiteit in de Zuid-Chinese Zee en de steeds meer dreigende retoriek van China over de Taiwan-kwestie.

Van links naar rechts: Zuid-Koreaans president Yoon Suk Yeol, Amerikaans president Joe Biden en Japans premier Fumio Kishida in Camp David Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved Verenigde Staten Zuid-Korea, Japan en VS verstevigen militaire samenwerking na uitzonderlijke top vr 18 aug 2023 22:18

De afgelopen 3 dagen nog heeft China oefeningen uitgevoerd rond Taiwan met gewapende straaljagers, na de inhuldiging van de nieuwe Taiwanese president.Taiwan noemde de Chinese oefeningen een "irrationele provocatie", voor China was het een "waarschuwing" voor de "separatistische daden" van Taiwan.

De toenemende invloed van de VS in Azië baart China zorgen. Het kijkt met argusogen naar elke top die een Aziatisch land houdt met de Amerikanen. Washington verwacht dat deze top een opportuniteit is om de banden tussen Japan, Zuid-Korea en China te bevorderen. Verwacht wordt ook dat zowel Japan als Zuid-Korea zullen herhalen dat de VS een belangrijke strategische partner is om de veiligheid in de regio te verzekeren.

Bekijk: In maart hebben Amerikaanse en Zuid-Koreaanse soldaten nog gezamenlijke oefeningen gehouden

Militaire spanningen (proberen) gladstrijken en praten over Kim Jong-un: China, Japan en Zuid-Korea houden eerste top in 5 jaar (5)

Videospeler inladen...

Noord-Korea

Terwijl die regionale alliantie China bezighoudt, kijkt het ook naar mogelijke samenwerking met Japan en Zuid-Korea over Noord-Korea. Dat land - met aan het hoofd Kim Jong-un - draait zijn hand niet om om met regelmaat van de klok nucleaire testen uit te voeren of ballistische raketten af te vuren. Die durven ze dan ook nog eens in de buurt van bijvoorbeeld Japan te laten neerkomen. De landen maken zich ook zorgen over de toenemende banden van Noord-Korea met Rusland.

Links: (Archiefbeeld, 2019) Kim Jong-un (links) schudt Vladimir Poetin de hand | Rechts: een Aurus Senat. Azië Russische president Poetin doet Noord-Koreaanse ambtgenoot Kim Jong-un luxewagen cadeau di 20 feb 15:45

Die relatie is een signaal dat de invloed van Peking op Pyongyang is afgenomen. Dat leidt er toe dat China minder belangrijk is geworden als rol van onderhandelaar in gesprekken over de denuclearisatie van Noord-Korea.

Daar bovenop heeft Noord-Korea in maart gemeld dat de Japanse premier Kishida gevraagd heeft om een top te houden tussen beide landen. Het regime meldde daarbij wel meteen dat dat niet zou lukken als het beleid van Japan ongewijzigd blijft. Kishida heeft die vraag 2 weken geleden nog eens herhaald.

Of er effectief resultaten zullen behaald worden over dit thema, is koffiedik kijken. Evans Revere, een Amerikaanse diplomaat, gespecialiseerd in onderhandelingen met Noord-Korea, ziet het somber in. "Met een China dat vastberaden is om een nieuwe regionale orde in te stellen dat gecentraliseerd is rond China én de steun van Peking aan Noord-Korea, denk ik niet dat we echt veel vooruitgang mogen verwachten", zegt aan VOA.

Ondanks de bezorgdheden blijft China nog steeds dé belangrijkste partner van Noord-Korea. Het land is cruciaal voor de voedselbevoorrading van de Noord-Koreanen. Daarnaast is China het enige land waarmee Kim Jong-un een akkoord heeft rond wederzijdse verdediging.

Militaire spanningen (proberen) gladstrijken en praten over Kim Jong-un: China, Japan en Zuid-Korea houden eerste top in 5 jaar (7)

De Chinese president Xi Jinping en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een bezoek van Xi aan Noord-Korea in juni 2019

Uiteindelijk lijkt deze top vooral te draaien om een weerzien van elkaar in tijden dat het geopolitieke landschap grote veranderingen doormaakt. Er is sinds de laatste top in 2019 veel veranderd en dat zal de agenda van deze top bepalen. De top start vandaag en zou tot morgenavond duren.

Meest gelezen

  1. KIES24 Tom Van Grieken: "Vlaams Belang gelooft niet dat er genders zijn", kijker Lucienne (77):"Ik ben 2 keer zo oud als u,... 13:34
  2. Oorlog Rusland-Oekraïne Oekraïne heeft mogelijk waarschuwingssysteem voor kernbommen in Rusland geraakt met droneaanval za 25 mei 13:28
  3. Israëlisch-Palestijns conflict Hamas vuurt voor het eerst in maanden raketten af op Tel Aviv in Israël 15:15
  4. Binnenland BEKIJK: Autobestuurder rijdt baby in kinderwagen aan op zebrapad in Wervik en rijdt gewoon door Update 12:06
  5. Gezondheid Tony, Kimberly, Valerie en Anouk kunnen niet werken door ziekte: "Mensen gaven kritiek op mijn trouwfeest, moest ik n... 09:03
  6. Liveblog Liveblog verkiezingen - Is partijfinanciering te riant? En verdienen politici te veel? "Ik schrok toen ik loonbrief zag" Update 09 min
  7. KIES24 Verkiezingsborden van Assita Kanko en andere kandidaten van N-VA beklad in Boortmeerbeek 14:43
  8. Europa 12 mensen gewond door hevige turbulentie tijdens vlucht van Qatar naar Ierland, enkele dagen na gelijkaardig incident 16:17
  9. Binnenland Autobestuurder vliegt via gracht de lucht in en landt 20 meter verder ondersteboven in veld in Koekelare 15:02
Militaire spanningen (proberen) gladstrijken en praten over Kim Jong-un: China, Japan en Zuid-Korea houden eerste top in 5 jaar (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6287

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.